torstai 12. tammikuuta 2017

VASTAUKSIA KYSYMYKSIIN SOSIONOMI OPINNOISTA

Noniin meitsi on jo Floridassa, toivottavasti jo vähän tottuneena ympäristöön ja paikkaan, mutta tässä vaiheessa julkaisen tän postauksen missä vastaan kysymyksiin sosionomi opinnoista Iisalmessa! Monella varmasti haku edessä keväällä niin tässä mun vastauksia liittyen sosionomi opintoihin.

Eli mihin oot ajatellut suuntautua opiskeluissa? 

Meillä Iisalmessa vaihtoehtoina suuntautumiseen ovat, yrittäjyyspolku, palveluohjaus tai varhaiskasvatus. Itse aion erikoistua varhaiskasvatukseen, sillä haluan saada pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen kentällä. Ilman tätä suuntautumista se ei onnistu. Tai sijaisuuksia voi tehdä, mutta ammatillisen pätevyyden saa vaan tekemällä tuon varhaiskasvatuksen polun. Olen kuitenkin käynyt ihan omaksi iloiksi myös palveluohjauksen kursseja, sillä uskon että niistä oppii paljon tarpeellista ja en aio olla koko elämää varhaiskasvatuksessa töissä, vaan minua kiinnostaa myös muut työ mahdollisuudet. Olisin myös halunnut käydä y-polun, eli yrittäjyyspolun, sillä yrittäjyys kiinnostaa minua kovasti, mutta vähän näyttää sille, että se on melkein mahdoton lukkariin mahduttaa.




Mikä on ollut parasta ja huonointa opiskelussa? 


No parasta ja huonointa opiskelussa on ollut varmasti ryhmätehtävät. Ryhmätehtävät on parasta, kun oppii työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa, oppii uusia näkemyksiä ja muutenkin uusia asioita kun ihmisillä on erilaisia kokemuksia. Hyvässä ryhmässä saa aikaan huomattavasti enemmän ja laajemmin kuin yksin. Mutta samalla ryhmätyöt on myös huonoita. Sillä jos ryhmä ei ollenkaan toimi, tai joku yrittää vaan olla mukana tekemättä mitään niin hermohan siinä menee. Ja kaikkien aikataulut on saatava sopimaan mikä välillä tekee kyllä opiskelusta hieman hankalaa.

Parasta on myös meidän pitkät harjottelut, meillä on joka vuosi 10viikon harjoittelut. 10viikkoa on minusta hyvä aika, sillä siinä kerkeää päästä todella hyvin mukaan työelämään ja samaan jo vähän rutiineja ja omaa ammatillisuutta. Samalla huonoa on ehkä kun harjoitteluita on vaan kolme. Toki meidän koulu ei kestä kuin 3 ja puoli vuotta, millä on iso vaikutus. Itse ehkä kuitenkin kaipaisin hieman lisää harjoittelua, jotta kerkeisi nähdä kaikki ne työkentät missä voi työskennellä ja samalla huomata, mikä se oma juttu todella on.

Hyvää on myös projekti opinnot. Näissä tehdään projeteja paljon työelämään, mikä on oikein hyvä tapa nähdä muitakin sektoreita ja toimijoita missä voi työskennellä, sekä samalla opetella miten voi kehittää ja tehdä suunnitelmia, jotta saa kehityksen toteutumaan. Nämä on todella työelämä lähtöisiä, mikä on hyvä sillä saa jalkaa oven väliin, jo opiskelu vaiheessa.

Huonoa on ehkä välillä meijän lukkarit, välillä saattaa olla vaan kaksi tuntia koulua, niin ei ole kovin kiva ajaa tuntia molempiin suuntiin kun autossa istuu enemmän aikaa kuin koulussa.




Entä onko AMK:ssa opiskelu ollut rankkaa, onko tehtäviä siis paljon ja ovatko ne vaikeita? 


No joo. Opiskelu on monesti alkukaudesta helppoa ja höllempää, mutta sitten kun vika kuukausi alkaa niin tuntuu, että on miljoona tehtävää mitkä pitäisi saada tehtyä ennen kuin jäädään joulu- tai kesälomalle. Mutta silti musta esim. itse teen koulun ohella töitä ja jos kurssit suorittaa oikeassa järjestyksessä eikä yhtään höngi nopeammin ulos niin hommat saa kyllä tehtyä. Töitä joutuu tekemään, mutta se ei ole mahdottomuus. Mulla no esim. nyt tuplamäärä kursseja kuin normaalista ja vahvasti näyttää, että saan kaikki kurssit kunnialla läpi, tässä on joutunut kyllä hönkimään ja stressaamaan, mutta selviän kyllä! Eli jos tekee normaalitahtia niin ei ole huolta, kyllä selviää, joutuu vaan tekemään kovasti töitä, mutta hyvin selviää! Osa tehtävistä on vaikeita ja vaativat paljonkin lukemista etukäteen, mutta osatehtävistä on taas itselle ainakin helppoja ja ne voi vaan kirjoittaa heti pois alta kun ne tulee. Meillä on paljon esim. keskutelu tehtäviä moodlessa, jossa avataan keskustelu ja kommentoidaan muiden avauksia ja sitten on laajoja projektitöitä sekä esseitä, mutta minusta on kaikkea aika sopivasti ja hyvin ja kyllä näistä selviää. Varsinkin normaali tahtia edetessä ei minusta oo mitään ongelmaa saada tehtyä tehtäviä ajallaan eikä se silloin ole minusta edes rankkaa. Varsinkin jos yhtään jaksottaa tehtävien tekemistä niin helposti selviää.


Ja Florida postauksia tulee varmasti piakoin jos mun läppäri vaan toimii niinkuin pitää!

4 kommenttia:

  1. Saara, kiitos tästä postauksesta! <3 Aion hakea opiskelemaan sosionomiksi nyt keväällä ja sosionomin ala kiinnostaa mua kovasti :) Sitä jäin miettimään kun teillä on vaan kolme eri suuntautumis vaihtoehtoa.. Itse haluaisin joko mielenterveys ja tai kehitysvamma puolelle, mutta luulisi että Helsingissä tai muualla pääkaupunkiseudulla olisi mahdollista opiskella noita. Miten teillä, onko käsitelty paljon kehitysvammaisuutta tai mielenterveysongelmia? :) Kiitos vielä hyvistä vastauksista ja odottelen jo innolla postausta sieltä Floridasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Joo Ois pitäny selventää siis palvelu ohjaus on nimenomaan mielenterveys ja kehitysvamma puolelle suuntautuvien tarkoitettu!! Mutta meillä on lisäksi perus kursseja onko pari kurssia molemmista mitkä on pakko käydä:) Kiva kuulla että oli hyvät nämä vastaukset ja Floridasta varmasti tulee postaus viimeistään viikonloppuna!;)

      Poista
  2. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! :) Kivaa luettavaa<3

    http://jeannays.blogspot.fi/

    VastaaPoista